Tuemme Saarijärven
museon toimintaa.

Taidegalleria Saarijärvellä!

Galleria Ahku – Taidegalleria Saarijärvellä 


Mitä saatiinkaan aikaan, kun yhdistettiin Paavontiellä pitkään tyhjillään olleet vanhan Paavonseudun tilat, Saarijärven kaupungin myötämielisyys ja museon ystävien kova into? Syntyi Galleria Ahku. Ahku on monimerkityksellinen vanha suomalainen murresana, joka tarkoittaa pohjoisessa Keski-Suomessa kovaa intoa.  Innostaan ja sisustaan oli kuuluisa myös Saarijärven Paavo, joka gallerian porstuassa sijaitsevassa Osuusliike Paavonseudun logossa kuokkii peltoaan.  Tämän päivän Saarijärven Paavo on taiteilija, joka seisoo sivellin kädessään maalaustelineensä ääressä Janne Timperin suunnittelemassa Galleria Ahkun logossa. Paavolan kahdessa kerroksessa sijaitsevan yhdeksän huoneen, n. 200 neliömetrin suuruisen nuhjuisen tilan muuttaminen valoisaksi galleriaksi oli aikamoinen talkooponnistus. Maalit ja näyttelykustannukset rahoitettiin Saarijärven museon ja kulttuurin tukirahoituksella. 

Ahkun ensimmäisen näyttelyn kuraattoriksi kutsuttiin ”Saarijärvi-fani”, kuvataiteilija ja kriitikko Hannu Castrén, joka myös antoi 28.6.2021 avatulle avajaisnäyttelylle nimen Kovalla Innolla. Gallerian kummiksi lupautui Konneveden Käpy-gallerian pitkäaikainen vetäjä, taiteilija Outi Markkanen. Näyttely sai hyvän vastaanoton ja yli 1 000 kävijää. Ahkun toiminta jatkui lokakuussa 2021 Radoslaw Grytan kuratoimalla, Saarijärven taiteilijaseura Sienan kanssa yhteistyössä järjestetyllä kuvanveistonäyttelyllä.

Ahkussa on myös myymälä, jossa gallerian aukioloaikoina myydään saarijärveläisten ja muidenkin Ahkun taiteilijoiden taidetta.

Valokuvanäyttely Galleria Ahkussa 24.2. – 20.4.2022

Kevät ahkua täynnä! Maisema, mielikuvitus ja toisin näkeminen ovat avainsanat läänintaiteilija Marko Hämäläisen kuratoimassa valokuvanäyttelyssä Unen ja valveen maisemissa.

Mukana ammattitaiteilijat Mikko Auerniitty, Petri Blomqvist, Harri Heinonen, Jaana Kautto, Maria Kärkkäinen ja Johanna Pahalahti sekä seitsemän saarijärveläistä ammatti- ja harrastajakuvaajaa: Maria Alanne, Susanna Hoppula, Heli Kallio-Kauppinen, Ilkka Keskinen, Olavi Lahtela, Juha-Pekka Paananen ja Tuomo Vilkkilä.

Näyttely on avoinna 24.2.–20.4.2022 to–su 12–17 Galleria Ahkussa, Oppitie 2:ssa / Paavontie 30:ssä Saarijärvellä. Lämpimästi tervetuloa!

Unen ja valveen maisemissa


NYT – intohimona kuvanveisto 28.10.–12.12.2021

NYT – intohimona kuvanveisto keskittyy nimensä mukaisesti kuvanveistoon. Saarijärven museon ystävät ja Saarijärven taiteilijaseura Siena järjestävät yhteistyössä näyttelyn NYT, jonka kuratoi kuvanveistäjä Radoslaw Gryta. Yhteistyössä on mukana myös kuvanveistokurssien opettaja Alberto Ferretti.

NYT 28.10.–12.12.2021 to–su 12–17 Galleria Ahkussa, Oppitie 2 / Paavontie 30, Saarijärvellä.Kovalla innolla 29.6. – 15.8.2021

Ahku-murresanaan viittasi myös gallerian avajaisnäyttely kesällä 2021. Kovalla innolla -näyttelyssä oli mukana nuoria tulevaisuuden lupauksia ja taiteilijaseura Sienan jäseniä yhtä hyvin kuin alueella toimivia ja etelämmäs muuttaneita taiteilijoita kuten Samuli Heimonen, Kirsi Tapper, Outi-Maija Hakala ja Pentti Hakala. Näyttelyyn oli kutsuttu myös Saarijärvellä aikaisemminkin esiintyneitä taiteilijoita, kuten Laura Hetemäki Karstulasta, Jaana Bombin Viitasaarelta ja Outi Markkanen Konnevedeltä.